Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

5 Απλές Αρχές για να Γίνετε Ειδικοί

του Corbett Barr
Δεν υπάρχουν συντομεύσεις.
Απλά άμεσα μονοπάτια.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τα ακολουθούν, γιατί τους τρομάζουν.
Πράγματα που μοιάζουν με συντομεύσεις συνήθως είναι παρακάμψεις που μεταμφιέζονται ως λιγότερη δουλειά.
- Seth Godin
Όλο τον περασμένο μήνα, μελετούσα ανθρώπους που απέκτησαν αρκετές δεξιότητες και γνώσεις ώστε να μπορούν να λέγονται "ειδικοί".

Πήρα συνέντευξη από ειδικούς, αφιέρωσα χρόνο μαζί τους και τους ρώτησα για το αν υπάρχουν συντομεύσεις για να γίνει κάποιος "ειδικός" (έλαβα μερικές απίστευτες απαντήσεις όπως αυτή παραπάνω από τον Seth Godin). Μάλιστα, διάβασα και βιβλία από ανθρώπους που μελετάνε την επιτυχία και την εξειδίκευση.

Ένα κομμάτι του εαυτού μου περίμενε να βρει κάποια μυστικά μονοπάτια που οδηγούν στο να γίνει κάποιος ειδικός, αλλά ένα άλλο κομμάτι του εαυτού μου γνώριζε ότι δεν επρόκειτο να συμβεί αυτό. Με ενδιαφέρει περισσότερο το πώς οι άνθρωποι αποκτούν δεξιότητες και γνώσεις στο επίπεδο ενός ειδικού σε πολλαπλά αντικείμενα γρήγορα. Αυτό ήταν κάτι που με γοήτευε, όπως και το να γίνω πολύ καλός μόνο σε μερικά πράγματα. Και οι δύο αυτοί οι τύποι ειδίκευσης είναι και συναρπαστικοί και χρήσιμοι.

Παρά το ότι ήθελα να πιστεύω ότι υπάρχουν μυστικά και συντομεύσεις για να γίνει κάποιος ειδικός, βαθιά μέσα μου νομίζω ότι πάντα γνώριζα ότι: το να γίνει κάποιος ειδικός απαιτεί σκληρή δουλειά, εστίαση και αφοσίωση.

Οπωσδήποτε υπάρχουν τρόποι για να γίνετε ειδικοί γρηγορότερα από την παραδοσιακή εκπαίδευση, αλλά δε γίνεται να αποφύγετε να αφιερώσετε πολύ από το χρόνο σας σ' αυτό.

Τα καλά νέα είναι ότι, το να γίνετε ειδικοί μοιάζει πολύ με το να αλλάξετε μία συνήθεια. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μυστικά είναικάτι καλό, επειδή μπορούμε να σταματήσουμε να χάνουμε το χρόνο μας ψάχνοντας για μυστικά και να αρχίσουμε να κάνουμε άμεση πρόοδο προς τους στόχους μας.

Αντί να ψάχνουμε για μυστικά, ας βασιστούμε απλά σε αυτές τις βέλτιστες πρακτικές για να γίνει κάποιος ειδικός:

1. Κατανοήστε ότι ο όρος "ειδικός" είναι ένας σχετικός.

Πιστεύω στη σχετικότητα του όρου "ειδικός". Στις περισσότερες περιπτώσεις, δε χρειάζεται να είστε ο μεγαλύτερος ειδικός στον κόσμο σε ένα αντικείμενο για να οφεληθείτε από αυτά που γνωρίζετε. Το να είστε αρκετά ειδικός σημαίνει να γνωρίζετε αρκετά ή ότι είστε αρκετά καλός για να πετύχετε τους στόχους σας, όσο μικροί ή μεγάλοι κι αν είναι.

Κάποιος μου είπε κάποτε να σκεφτώ την εξειδίκευση σαν μία κλίμακα από το ένα ως το δέκα, όχι σαν κάτι απόλυτο. Αν είστε στο δύο ή στοτρία σ' αυτή την κλίμακα, τότε είστε αρκετά ειδικοί για να βοηθήσετε αυτούς που είναι στο ένα και στο δύο, επειδή είστε πιο κοντά στο δικό τους επίπεδο και κατανοείτε καλύτερα που βρίσκονται.

2. Μάθετε από τα βιβλία και την εμπειρία.

Υπάρχει ο καιρός για να μάθετε και ο καιρός για να κάνετε. Ένας ειδικός χρειάζεται να έχει και την ειδίκευση (μάθηση μέσω βιβλίων) και την εμπειρία (πρακτική στον πραγματικό κόσμο).

Για παράδειγμα, αν θέλετε να γίνετε bodybuilder, όσο και να διαβάσετε δε θα σας βοηθήσει στο να χτίσετε τους μύες σας (εκτός κι αν διαβάζετε πολύ βαριά βιβλία). Από την άλλη, κάποιος που θέλει να γίνει bodybuilder, αν αρχίσει κατευθείαν να σηκώνει βάρη χωρίς να μάθει για το ποια είναι η καλύτερη τακτική, δε θα γνωρίζει τεχνικές που του γλιτώνουν χρόνο και αρχές για τις ιδανικές επαναλήψεις, για την ξεκούραση μεταξύ ασκήσεων, για τη διατροφή, για τα συμπληρώματα και πολλά άλλα.

Υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στη μάθηση και στην πράξη. Πολλοί άνθρωποι αφιερώνουν πάρα πολύ χρόνο σε ένα από τα δύο. Αν αφιερώνατε περισσότερο χρόνο μέχρι τώρα για να μαθαίνετε πράγματα, ήρθε μάλλον η ώρα να αρχίσετε να κάνετε. Αν τόσο καιρό κάνατε πράγματα χωρίς τα αποτελέσματα που θέλατε, τότε είναι η στιγμή να μάθετε περισσότερα και να εστιάσετε περισσότερο.

3. Εστίαση

Η εστίαση είναι ένας πολύ ισχυρός σύμμαχος για να γίνει κάποιος ειδικός (ειδικά στο ξεκίνημα).

Όταν αρχίζετε να μαθαίνετε κάτι καινούργιο, είναι εύκολο να απογοητευτείτε από όλα αυτά που χρειάζεται να μάθετε για να φτάσετε στον τελικό σας στόχο. Αντί όμως να εστιάζετε στο αμέσως επόμενο βήμα που χρειάζεται να κάνετε, είναι εύκολο να νιώσετε πίεση από τη μεγαλύτερη εικόνα.

Η εστίαση είναι κρίσιμη για δύο λόγους. Πρώτον, σας βοηθάει να δώσετε προσοχή στην εργασία που έχετε στα χέρια σας ώστε να μη νιώσετε παράλυση από τη σκέψη όλων όσων ακολουθούν. Δεύτερον, χρειάζεται να εστιαστείτε για να μπορέσετε να αγνοήσετε όλους τους πιθανούς περισπασμούς που συνεχώς σας περιμένουν για να σας βγάλουν από το δρόμο σας.

Μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω τέσσερα βήματα για να εστιαστείτε σε αυτό που χρειάζεται για να γίνετε ειδικοί.
1. Ξεκινήστε με κάτι πολύ μικρό.
2. Κάντε μόνο μία αλλαγή κάθε φορά.
3. Να είστε παρόντες και να απολαμβάνετε τη δραστηριότητα (μην εστιάζετε στα αποτελέσματα).
4. Να είστε ευγνώμονες για κάθε βήμα που κάνετε.

4. Ζητήστε βοήθεια από κάποιον άλλον.

Όταν ρώτησα τον προπονητη΄Charlie Gilkey για το αν υπάρχουν συντομεύσεις για να γίνει κάποιος ειδικός, μου υπέδειξε μία άλλη σημαντική πτυχή του να αποκτήσει κάποιος ειδίκευση:
Όταν παρατηρείτε ειδικούς που είναι πολύ αποδοτικοί, συχνά θα δείτε ότι έχουν είτε προπονητές, είτε μέντορες ή αρκετούς φίλους που έχουν κοινούς στόχους που τους βοηθάνε να γίνουν σπουδαίοι. Απλά δεν μπορείτε να υπολογίσετε την απόδοσή σας τόσο καλά όσο μπορεί να την κάνει κάποιος άλλος και πέρα από το στάδιο των δυνατοτήτων που έχει κάποιος, είναι όλο και πιο δύσκολο να παρατηρείτε τι κάνετε και να βρίσκετε γρήγορες και εύκολες απαντήσεις ως προς το πώς να βελτιωθείτε.
Το να μαθαίνετε και να εφαρμόζετε ταυτόχρονα, θα σας οδηγήσει μέχρι ένα ορισμένο σημείο. Χρειάζεστε την άποψη από κάποιον άλλον για να σας αποκαλύψει περισσότερες ευκαιρίες για βελτίωση.

5. Κάντε λάθη.

Ο φόβος της αποτυχία ίσως είναι ο μεγαλύτερος εχθρός που θα αντιμετωπίσετε στην πορεία σας για να μάθετε καινούργια πράγματα.

Πάρτε κάτι πολύ απλό, όπως το να μάθετε μία ξένη γλώσσα. Οι άνθρωποι που μιλάνε μία γλώσσα, τη μαθαίνουν. Οι άνθρωποι που δε μιλάνε μία γλώσσα, δεν τη μαθαίνουν. Είναι απλό: χρειάζεται να μάθετε και να κάνετε. Αυτό που εμποδίζει πολλούς ανθρώπους από το να εξασκούν μία γλώσσα είναι ο φόβος μήπως κάνουν λάθη και νιώσουν άβολα.

Χρειάζεται να είστε πρόθυμοι να κάνετε λάθη για να μπορέσετε να μάθετε και να αναπτυχθείτε. Αυτό είναι η εξάσκηση. Όσο πιο γρήγορα νιώσετε άνετα με το να κάνετε λάθη, τόσο πιο γρήγορα θα μάθετε μία νέα δεξιότητα.

Τι βρίσκεται στη λίστα αυτών που θέλετε να μάθετε και να κάνετε;

Ίσως είναι μία δεξιότητα στην οποία προσπαθείτε να γίνετε καλύτεροί ή ίσως φοβάστε να ξεκινήσετε. Σε κάθε περίπτωση, δοκιμάστε αυτές τις πέντε απλές αρχές και δείτε αν μπορείτε να κάνετε την υπέρβαση.

Επιχειρήστε να γίνετε ένας ειδικός σε κάτι που πάντα θέλατε να μάθετε ή να κάνετε. Υπάρχουν λίγα πράγματα που είναι τόσο αποδοτικά και διασκεδαστικά όσο το να αποκτάτε καινούργιες δεξιότητες και γνώσεις για να εμπλουτίσετε τη ζωή σας.

-------------
Πηγή:
Μετάφραση Θεόδωρος Αραμπατζής
 http://www.network-marketing.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου